Om te korfballen hebben we meer dan spelers alleen nodig. Om tot een hoger niveau van korfbal te komen, hebben we dus ook kwalitatieve medewerkers nodig die zich ook verdiepen, uitdagen en vooral laten diplomeren! Op die manier krijgen we ook opgeleide vrijwilligers, nog korfbalslimmere spelers, nog sterkere trainers, nog beter opgeleide scheidsrechters, bestuurders met nog meer kennis van zaken en hierdoor een nog sterkere club! Om de wirwar van opleidingen beter in beeld te brengen, kan je op deze pagina alle info vinden van de mogelijkheden en de desbetreffende informatie.

Snel navigeren:

 

 

Spelregelbewijs

Om een betere korfballer te worden, om een betere trainer te worden, om een beter supporter te worden en om zeker een betere scheidsrechter te worden is een betere kennis over de spelregels essentieel. Iedereen die die wil kan altijd zijn kennis over de spelregels oefenen op www.korfbalmasterz.be 

Wil je een trainersdiploma halen? Wil je een coachlicentie halen? Wil je een scheidsrechtersdiploma halen? Dan zal je vanaf heden altijd een spelregelbewijs moeten hebben en dit haal je door de spelregeloefeningen uit te voeren en voor het examen op www.korfbalmasterz.be te halen.

Alle VOBAKO-leden die ook bij de KBKB aangesloten zijn, kunnen deelnemen op deze website om een spelregelbewijs te halen. Hiervoor moet je eerst een account aanvragen en dit doe je door je KBKB-lidnummer te mailen naar masterz@korfbal.be. Je lidnummer kan je op je licentie vinden of door in te loggen in Twizzit en te browsen naar "Mijn Twizzit" - "Persoonlijke informatie" en daar kan je ook je lidnummer vinden. Lukt het toch niet? Mail dan naar secretariaat @ vobako.be en vraag om hulp.

Eenmaal je spelregelbewijs op zak zit, kan je verder gaan en je gaan diplomeren in meerdere categorieën.

 

Trainersdiploma

Inschrijven

Bijna alle korfbaldiploma's die je kan halen voor korfbal gaan via de Vlaamse Trainer School (VTS). Op hun website vind je steeds alle nodige informatie over cursussen, inschrijvingen, vrijstellingen, reeds behaalde diploma's / competenties en zo verder. Hiervoor moet je een account hebben en inloggen op https://www.sport.vlaanderen/mijnsportvlaanderen/.

Terugbetaling van je opleiding

VOBAKO betaalt steeds alle opleidingskosten volledig terug. Hiervoor moet je zeker een account hebben op de VTS-site en daar je behaald diploma downloaden en mailen naar de club (sportievecel @ vobako.be). Enkel op die manier betaalt de club steeds je opleidingsvergoeding volledig terug. 
Voor opleidingen is het na het binnenbrengen van je deelnamecertificaat.
Voor trainersdiplomas betalen we de helft terug na 1 jaar en de andere helft na het 2de jaar training geven.

 

Multimove diploma

VOBAKO biedt in zijn jeugdopleiding vanaf u5 tot en met u7/u8 Multimove aan. Dit wil zeggen dat deze kinderen niet gaan leren korfballen, maar dat we ze leren breedmotorisch te bewegen en ze met deze betere motorische vaardigheden in latere leeftijden doorgroeien naar sterkere korfballers. Multimove is een officieel en onderbouwd programma van Sport Vlaanderen en om dit officieel te mogen onderwijzen, moet je ook beschikken over een multimovebegeleidersdiploma. Met dit diploma kan je bij VOBAKO multimovelessen geven, maar kan je ook op andere locaties officieel aan de slag als multomovebegeleider.

Meer info volgt.

 

Aspirant-initiator

Na 3 jaar Multimove stromen kinderen door naar de u8/u9/u10. Hier zetten kinderen hun eerste stappen in korfbal en leren we hun alle basisvaardigheden aan om later competitiekorfbal te kunnen gaan spelen. Om deze kinderen goed te begeleiden, kan je als trainer jezelf laten diplomeren met het aspirant-initiatordiploma. In deze cursus leer je alle basisvaardigheden om kinderen te begeleiden en hoe je trainingen opstelt en geeft. Je eerste stappen als korfbaltrainer... 

Meer info volgt.

 

Initiator

Wil jij trainer worden van een u12 of hogere competitieploeg? Dan is het initiatordiploma de verrijking die je nodig hebt om van jezelf een nog beter trainer te maken. In de initiatorcursus leer je beter omgaan met sportende kinderen en leer je betere trainingen op te stellen en te geven. Een minimum voor elke echte trainer!
Pas vanaf je een initiatordiploma op zak hebt, kan je pas een coachlicentie B aanvragen. Deze licentie is nodig om een jeugdteam te mogen coachen in de topleageu.

De volgende initiatorcursus start op 12 februari 2020 en gaat bijna volledig door op VOBAKO.

Inschrijven doe je via deze link: https://www.sport.vlaanderen/VTS-opleiding?activiteitId=82375&opleidingId=1094    

Voorlopig lessenschema ziet er zo uit:

Woe 12/02 - 18.30-19.30 - Introductie initiator korfbal
                    19.30- 22.30 - Didactiek
Za 15/02 09.00-13.00 - Didactiek (2u Th+ 2u Praktijk)
Ma 17/02 18.30-22.30 - Techniek
Za 29/02 09.00-13.00 - Veilig sporten Preventief
Ma 2/03 18.30-20.30 - coaching
             20.30-22.30 - leerlijn
Za 7/03 09.00-13.00 - Techniek
Ma 9/03 19.30-22.30 - Tactiek theorie
Za 14/03 9.00-13.00 - Veilig Sporten Curatief
Ma 23/03 18.30-20.30 - didactiek/methodiek
              20.30-21.30 - spelregels/materiaal
Za 28/3 09.00-12.00 - Tactiek GD
Za 25/04 09.00-12.00 - Techniek
Za 2/05 09.00-13.00 - Praktijk training geven
Vrij 8/5 18.30-22.30 - Praktijk training geven
Za 9/05 09.00-13.00 - Praktijk training geven
Za 16/05 09.00-13.00 - Praktijk training geven
Ma 18/05 19u-21u Feedback en reflectie stage

 

B-trainer

Heb je al enkele jaren ervaring en heb je reeds je initiatordiploma op zak, dan ben je klaar voor de volgende stap! Een B-trainerdiploma maakt je klaar voor sport op een hoger niveau! Je leert via anatomie over het menselijk lichaam, je leert via sportpsychologie je sporter beter begrijpen, je leert door trainingsleer je seizoen beter in te delen en zo verder en zo verder. Een B-trainerdiploma is de ideale opleiding voor al onze trainers die u16 en ouder willen gaan training geven.

Een B-trainersdiploma bestaat uit 2 grote delen:

Algemeen gedeelte trainer-B
Dit is het onderdeel dat je via Sport Vlaanderen moet gaan volgen en dit zal met allemaal mensen uit andere sporttakken zijn.

Trainer-B korfbal
Eenmaal je in bezit bent van je diploma algemeen gedeelte kan je deelnemen aan het korfbalspecifieke deel.

Pas na het behalen van beide, ben je in bezit van je trainer-B diploma.
Met dit diploma op zak, kan je ook nog andere sportspecifieke delen gaan bij doen zonder het algemeen gedeelte opnieuw te moeten doen.

 

A-trainer

Momenteel kan je enkel een A-trainerdiploma voor het algemeen gedeelte bij Sport Vlaanderen. A-trainer korfbal is momenteel niet meer beschikbaar.

 

Coachlicentie

In onze Belgische competitie is er op hoger niveau is het verplicht om een coach te hebben die in bezit is van een coachlicentie.

Alle A-achttallen van zaal 1ste klasse (Top League): Coachlicentie A
Alle A-achttallen van zaal 2de klasse (Promo League) en alle achttallen van jeugd Top Zaal U19 – Top Zaal U16 – Top Zaal U14 en Top Zaal U12 : Coachlicentie B of A

Voor een coachlicentie A:

  • Minstens trainersdiploma trainer B korfbal of korfbaltrainer 4 (KNKV)
  • Initiator korfbal en – afzonderlijk beschouwd - of gedurende de laatste 5 jaar 3 jaar speler zijn geweest in het A- achttal van een club uit de senioren League Veld of Zaal
    of gedurende de laatste 5 jaar, 3 jaar T1 of T2 zijn geweest bij een A-achttal van een club uit de senioren League Veld of Zaal of Promo Veld of Zaal.
  • Spelregelbewijs maxiaal 1 jaar geleden gehaald.

Voor een coachlicentie B:

  • Minstens trainersdiploma initiator korfbal of korfbaltrainer 3 (KNKV)
  • Spelregelbewijs maxiaal 1 jaar geleden gehaald.

Je coachlicentie blijft drie jaar geldig en moet vervolgens vernieuwd worden. De voorwaarden waaraan je dan moet voldoen zijn:

  • Zorg ervoor dat je elke drie jaar een sportgerelateerde clinic gevolgd hebt dan kan je licentie verlengd worden. De KBKB organiseert regelmatig een korfbalgerelateerde clinic maar een andere clinic mag ook. Zorg dat je zeker een deelnameattest kan voorleggen. Bij clinics van de KBKB heb je daarvoor een account nodig bij de Vlaamse Trainersschool.
  • Ook het spelregelbewijs moet opnieuw behaald worden bij het vernieuwen van je coachlicentie.

 

Scheidsrechtersdiploma

 

Clubscheidsrechter

Met een diploma clubscheidsrechter ben je officieel in orde om wedstrijden te fluiten op je eigen club.
Je krijgt met dit diploma ook voorrang ten opzichte van niet gediplomeerde mensen op verplaatsing.

De volgende opleiding clubscheidsrechter gaat door op vrijdag 31 januari 2020 te Technico.

De voorwaarde om deel te nemen is het in bezit zijn van een spelregelbewijs. Dit kan je nu al zelf halen door een account aan te vragen en te slagen voor het online examen.

Je volgt vervolgens de eenmalige clinic.

Je fluit onder begeleiding van een mentor 1 wedstrijd en indien alles in orde is, ben je geslaagd en krijg je het diploma.

Indien gewenst kan je ook maximaal 3 wedstrijden onder begeleiding fluiten.

Inschrijven doe je via deze link https://static.twizzit.com/v2/public/form/2ac5736b50a3aa06cc6aabd1365e1884

 

 

Kempisch scheidsrechtersproject

In samenwerking met de Kempische Korfbalacademie kan je ook instappen in het Kempisch scheidsrechtersproject. Hier word je door topscheidsrechter Dirk Van Heertum begeleid en samen met enkele andere deelnemers ga je actief aan de slag en zal je door ervaring en cursussen er in gaan slagen om de nodige scheidsrechterservaring en diploma's binnen te halen.

 

KBKB-scheidsrechter

Met een diploma KBKB-scheidsrechter ben je officieel in orde om officiele wedstrijden te gaan leiden binnen onze competitie.